Avslutad utställning Svenskt glas

STRONG, ETERNAL AND ALLURING

25 jul till 26 aug 2015

Glaset har fått mycket uppmärksamhet senaste åren och en sorgesång har dragit genom landet. Både små och stora glasbruk har lagts ner. Men studioglaset som allid varit fristående från glasbruken fortlever, frodas och utvecklas. Kanske kommer det hantverksmässigt tillverkade glaset få en ny renässans nu när vi fått uppleva att det inte är så självklart att vår glasindustri finns kvar.

Genom den här utställningen vill Konsthantverkarna lyfta fram och presentera sina glaskonstnärer som en motvikt till dystopin.

Åtta glaskonstnärer med olika uttryck och tekniker, från bruksglas till lampor och unika objekt deltar i utställningen. Flera av Konsthantverkarnas glasmedlemmar arbetar med bruksglas, glas att användas till vardags. Ett par av de är Helena Kaiser och Katarina Löfström , det som driver dem är glädjen i att tillverka bruksföremål där varje enkelt glas är handblåst och därmed får sin egen aura. De är lika, fast aldrig stöpta i samma form. Båda är verksamma i Göteborgsområdet med var sin hytta, där de tillverkar bruksglas för både fest och vardag.

En teknik som fortfarande är ganska ovanlig i Sverige är flameworking, ursprungligen är det en teknik man använt inom laboratorieglastillverkning, men för Susanne Allberg är det hennes konstform. Hon kommer till denna utställning visa ”skisser”, små skulpturer i glas.

Fantastiska färgkombinationer i rena, enkla former kommer Gunnel Sahlin visa. Hon hade sin första separatutställning på över tio år hos Konsthantverkarna förra året och där visade hon glas med poetiska namn från växtvärlden. Nu visar hon nya vaser i färger som väcker glädje och varma sommarkänslor.

Med utställningens titel , ”Strong, eternal and alluring” vill Konsthantverkarna uppmärksamma att glaset som ofta får symbolisera det bräckliga och sköra, snarare borde få symbolisera styrka och hållbarhet, då få material står emot tidens tand så väl som glas.

Glas är lockande, starkt och evigt!

Medverkande medlemmar

Pressmeddelande

Läs pressmeddelandet hos MyNewsdesk

Bevan Taka
Bevan Taka
Yoko Yamano Susanne Allberg Matilda Kästel