Avslutad utställning Eva Davidsson

ISHÔ-DRÄKT

10 okt till 28 okt 2015

I utställningen ”ISHÔ-DRÄKT” på Konsthantverkarna arbetar Eva Davidsson med textila tekniker på nya sätt och utmanar konventionerna i svensk och japansk dräkttradition.

”Under en period reste jag ofta till Dalarna. För en textilintresserad person är det lätt att fascineras av dalarnas folkdräkter och alla de plaggdelar de består av. Jag älskar blandningen av mönster och färg. Rutigt, blommigt och randigt på en gång. Rött, grönt, gult och rosa. Kombinationen av tekniker och material.

Under samma period studerade jag japansk dräkt på Stockholms universitet och gjorde en resa till Japan. Intressant nog finns många beröringspunkter mellan hur man klädde sig förr i Sverige och Japan. Givetvis också många skillnader. I Japan var ullfibern länge helt okänd. Likaså teknikerna stickning och virkning. Jag började fundera på hur plagg skulle sett ut om de båda kulturerna tidigt hade haft kontakt. Hur hade japanska mönster applicerats på svenska dräktsnitt? Hur hade i Sverige vanligt förekommande material och tekniker använts i Japansk dräkt?

Medverkande medlemmar

Pressmeddelande

Läs pressmeddelandet hos MyNewsdesk

Eva Davidsson
Eva Davidsson
Eva Davidsson Eva Davidsson Eva Davidsson Eva Davidsson