Årets Favorit 2014

30 oktober 2014

Årets Favorit 2014

Årets Favorit 2014

Konsthantverkarnas stipendiat 2014 

Rasmus Larson

”Pacifistiska betraktelser”

Konsthantverkarna har för andra året utsett en stipendiat. I år valdes Rasmus Larson från HDK i Göteborg med motiveringen:

I Rasmus Larssons masterexamensverk på Smyckekonst vid HDK, Pacifistiska betraktelser, påminns vi både om livets förgänglighet och dess absurditeter. I den traditionella militära medaljen – en vedertagen symbol för bekräftelse – blickar gorilla, tiger, koala och elefant sorgset emot oss tillsammans med många andra utrotningshotade arter. Konflikten mellan det premierade och likgiltigheten inför skrämmande fakta är påtaglig, tankeväckande och berörande. I såväl högkvalitativ estetisk detaljutformning som i helhet lyckas Rasmus Larsson tillföra samhällsdebatten ett gripande, personligt och starkt inlägg.

”-Medaljen, en militär graderingssymbol som vedertaget används i form av en bekräftelse - Du har varit duktig nu. Vad händer med medaljen om den får använda sitt syfte men berätta om motsatsen. Inta rollen att visa upp liv och öden som tycks tyna bort och som i mina ögon sker i destruktiva förhållanden. Jag tvingar samman medaljens ära med IUCN's The Red List, världens alla hotade djur, just nu 6830 st. - som ett uppslagsverk.” R.L.

Rasmus Larsons verk visas i fönstret mellan 31/10-6/11-14.

Utmärkelsen går i stafett mellan landets konsthantverkshögskolor och instiftades 2013 med start på Konstfack. Ambitionen är att premiera energigivande konsthantverk och visa stipendiaten en möjlighet till en hos Konsthantverkarna potentiell hemmavist, scen och försäljningsplats.