Sjalutställning i fönstret

6 november 2014

Sjalutställning i fönstret

Sjalutställning i fönstret

Sjalutställning i fönstret på Konsthantverkarna 8 - 20 november 2014.

Tonie Lewenhaupt skriver i sin bok ’’Tidlösa trådar’’ 2003, Atlantis:

’’Schalen

De gamla grekerna älskar gåtor och frågor med många svar. Och vad är schalen, deras himation, om inte det mest gåtfulla plagget av alla antikens klassiker. Till synes så enkel, ett rakt stycke tyg, ovikt och osömmat. Ändå så totalt undanglidande och svårfångat i sin ständigt ombytliga skepnad. Den döljer och avslöjar i samma långa andetag, den suckar i symbios, leker upprymt, slocknar och uppför sig aldrig som förväntat.

Därför är livet sedan antiken, fyllt av kortare och längre schalar liksom de bredaste och de smalaste. De flesta är lätta men ogenomskinliga, färdiga att drapera runt kroppen, andra är tunna, nästan osynliga i sin transparens och behöver bara en handräckning för att leva sitt eget liv.

 Schalen är alltid redo, den värmer, skyler och tröstar men kan också demonstrativt berätta opolitisk, kulturell eller idéell tillhörighet. Vi kan gömma oss i schalens mjuka veck, men också visa vem och var vi är genom att låta den fladdra fritt.

 Genom årtusende känner vi omedelbart igen schalen och dess egenskaper. Tiden har inte glömt schalen, tvärtom. Den absoluta enkelheten, det omisskännliga, raka stycket tyg, visar dess eviga kraft. ’’

Medverkar gör:

Barbara Berther

Jenny Bergman

Karin Lundgren Tallinger

Maja Sjöberg

Ylva Sahlström

Åsa Pärson