Catarina Hällzon inköpt av Museum of Arts and Design NY

30 november 2014

Catarina Hällzon inköpt av Museum of Arts and Design NY

Halsbandet är gjort av Yxesjöabborrarna som Catarina fiskat upp själv och i hennes konstnärsskap framgår det med tydlighet hur närheten till naturen är inte bara en stor källa till inspiration utan utgör även en nerv och en glädje i skapandet.  

Så här skriver Catarina själv i sitt artist statement: “We are moving towards a more ecological mindset in our living and eating habits, but we are moving further and further away from nature. Sweden is one of the fastest urbanizing countries in Europe right now but most of our country is not cities. What is lost when we consume things form nature without having been there, without direct contact and sense of context? Nowadays we get most of our supplies in the local stores. We no longer have the time to go fishing, nor do we have the skills baiting the fishing rod. We are loosing the knowledge of what fish to eat and where to get it. Water, bought by bottle feels cleaner than the water streaming down the river. I think it is important not to lose the direct link to nature in the urban culture we live in.“

Inger Wästberg sitter med i MADs Global Leadership Council. Hon har även skrivit boken Contemporary Swedish Art Jewellery där flera av våra medlemmars arbete porträtteras. Mer av hennes idoga arbete att föra ut svensk smyckekonst i världen kan ni se på ContemporarySwedishArtJewellery  Överlämnandet av smycket gjordes också av Inger Wästberg (se bild) som i hög grad medverkat till att försäljningen blev till. Dels genom att ta emot Ursula Ilse Neuman är Head of Jewelry Department när hon var på Stockholmsbesök och dels genom att hitta finansiärer.