Föreläsning av Carl Johan De Geer

26 januari 2015

Föreläsning av Carl Johan De Geer

Carl Johan De Geer har i över 50 år arbetat som konstnär, författare, designer, filmare, scenograf och fotograf. Han var med och startade 10-gruppen 1970.

Konsthantverkarna har bjudit in Carl Johan De Geer för att prata om sitt konstnärskap och sin design. Det han gör väcker alltid intresse och kanske blir det så när en människa lyckas behålla sin särart livet igenom. Det är som om han lyckats behålla barnet inom sig. Konsten är nödvändig och självklar, en förlängning av honom själv. Carl Johan verkar driven av ett samhällsengagemang och en rastlöshet som ständigt för honom vidare.

2014 så har han ställt ut i Los Angeles, haft en stor retrospektiv utställning på Färgfabriken och är aktuell i en dokumentärfilm av Kersti Grunditz Brennan, ”CJDG”, som hade premiär 12 december 2014 på många biografer i Sverige.

På Konsthantverkarna kommer han berätta om de tyger som han började designa och trycka själv på 60-talet, då han såg det som sin mission att allt skulle vara mönstrat, i starka grundfärger. Det fanns ett stort motstånd. Han bröt mot de stilideal som rådde då. Idén genomfördes mest i hans eget hem, som var mönstrat från golv till tak.

Carl Johans råd är ”Man ska göra det man själv vill. Utan att bry sig om vad någon annan tycker. Konst, design och andra konstarter befinner sig bortom begreppen bra och dåligt.”.

Ett exempel på detta: 1964 gjorde Carl Johan De Geer ett mönster som han tryckte för hand på sin lilla firma Fontessa. Han försökte sälja det till Marimekko på 60-talet och ville ha med det i 10-gruppens kollektion på tidigt 70-tal. Men det ansågs inte bra nog. 2014 kom han i kontakt med en producent i USA som ansåg att just detta 50-åriga mönster var det bästa hon sett. Det ska nu produceras i USA, tillsammans med en rad andra av hans mönster.

Var det dåligt 1964? Var det bra 50 år senare? Är det dåligt igen om 50 år?

Vi kommer visa ett flertal av tygerna och Carl Johan De Geers böcker finns till försäljning.

Inträdet kostar 100 kr/person och anmälan görs till: info@konsthantverkarna.se

Välkommen!