POP_IN del 1 i Gnesta

15 november 2015

POP_IN del 1 i Gnesta

Konsthantverkarna i Stockholm har satt ihop en utställning baserad på 20 medlemmars arbeten. Deras bidrag utgör basen för vår turné runt om i landet. Med början i november 2015 görs nedslag på alla de platser som deltagande konsthantverkare är verksamma i.

Först ut att ta emot utställningen är Johanna Törnqvist. Lokstallet i Gnesta öppnar sina lokaler för allmänheten den 20 och 22 november och där är Konsthantverkarna POP_IN en del av programmet. Johannas arbeten har nyligen synts på en utställningsturné i Ryssland under Svenska Institutets flagg och hon har även fått presentera sina arbetsmetoder i TVs God kväll. Med sitt moderna förhållningssätt till recycling (eller upcycling!) har hon väckt mångas nyfikenhet och hon har även premierats med Landstinget Sörmlands kulturstipendium 2015.

20 av våra 92 medlemmar deltar i POP_IN-turnén och därmed kan vi bjuda på en bred bild av konsthantverket, precis som vi eftersträvar i våra egna lokaler på Södermalmstorg i Stockholm. Textil samsas med järn, som samsas med glas, som samsas med keramik och så vidare. Med POP_IN ska det vara enkelt att möta konsthantverk. Utställningen gör korta nedslag på varje plats och mötet som uppstår mellan människan och föremålet är det viktiga för oss.

Den konsthantverkare som står ”värd” har själv fått bestämma om evenemanget ska ta plats på ett galleri, i ateljén eller på annan plats. Vi har heller inte lagt någon värdering i om det är öppet för allmänheten eller om man t.ex. bjuder in sin bokcirkel. 

Det viktiga är att vi vill nå fler som kan omfamnas av det lokalproducerade, väl genomtänkta och omsorgsfullt utförda föremålet. Hur föremålen är gjorda, alla de beslut som fattats på vägen och slutresultatets återspegling av detta. Varje föremål står för sig självt och är utvalda för att berätta sin historia om besluten bakom. Vissa gånger väldigt tydligt som mönstret av händerna mot leran när Charlotte Karlsson drejar, andra gånger mer subtilt som Johanna Törnqvists attityd till material och värden.