En egen kväll på Konsthantverkarna

3 september 2018

En egen kväll på Konsthantverkarna

Har ni en konstförening som vill veta mer om hur man blåser glas? Kanske är ni en grupp pensionärer som vet allt om keramik och bara vill frottera er med några av landets mest framstående keramiker för en kväll? Ska du ordna en möhippa och tänker att två timmar till att dricka vin och prova smycken låter som en härlig variant på det temat? Eller vill du överraska kollegorna på arkitektkontoret med en kväll där ni fyller på med nya perspektiv och ny kunskap?

På Konsthantverkarna gör vi vårt bästa att ordna det evenemang som du vill ha och skräddarsyr alla delar. Ofta bjuder vi in en medlem som får berätta mer om sitt arbete. Då finns givetvis möjlighet att önska både material och utövare, så försöker vi tillgodose era önskemål efter allra bästa förmåga. Till detta ordnar vi gärna med mat och dryck.

Inför hösten 2018 erbjuder vi i första hand visningar av följande medlemmar:

Esmé Alexander, glaskonstnär:

En föreläsning om glas, där syftet är att du efter föreläsningen ska se och förstå glas på ett nytt sätt. Jag berättar om några svenska färgtekniker och hur man kan se skillnad på handgjort och fabrikstillverkat glas. Jag presenterar våra glaskonstnärer och berättar om hur de jobbar. Bildspel och visning av föremål av våra medlemmar. 

Jenny Edlund, silversmed, två olika visningar:

1) Smycken, ädla metaller och material. Orientering i silver/guldsmedens material och tekniker. Går igenom de olika metallerna, legering, färger och egenskaper. Olika bearbetningsmetoder, såsom tex montering och gjutning. Översikt över olika stenmaterial, egenskaper, färger mm.

eller

2) Samtal om mitt eget konstnärskap, hur det hela började och de olika teman jag jobbat utefter sedan dess. Jag pratar om hur livet färgar konsten och tvärtom. Glädjeämnen och svårigheter. Min erfarenhet och syn på det handgjorda ur olika aspekter;etiska, estetiska, moraliska och känslomässiga

Anna C ”Conni” Hultberg, silversmed:

Att arbeta med silver, som lärling, gesällvandring till Taxco i Mexico. Egen firma, brödjobb som lärare hos konstskolor och studieförbund, samt senare en konservatorsutbildning, för att vårda och ta hand om silver hos andra. Jag berättar också om samarbetet med träskulptör Hans Ahnlund, även han medlem på Konsthantverkarna, och hans historiska träbitar, som gav nytändning och mersmak.

Cecilia Levy, konstnär/konsthantverkare:

Jag arbetar med unika objekt i papper, helst papper från gamla böcker. Jag berättar om den krokiga vägen fram till mitt konstnärsskap; via grafisk design och handbokbinderi. En okuvlig längtan att arbeta med händerna och mitt eget uttryck, samt lika delar tur, slump och nöd (uppfinningarnas moder) har lett fram till de pappersskulpturer jag gör idag. Jag beskriver också tankarna och processen bakom ”In Fusion - Contemplation pieces”, mitt konstnärliga gestaltningsuppdrag för Nya Karolinska Solna, installerat 2017.

Caroline Lindholm och Helena Sandström, silversmeder:

Caroline Lindholm och Helena Sandström träffades när de var studenter på Konstfack. De blev snabbt vänner och delade fascinationen för stora komplicerade silverlödningar och kärleken till det vackra franska språket. Intresset för det franska förde dem till en gemensam utbytesperiod på en konstskola i Frankrike och kärleken till silvret och hantverket ledde till långa, intensiva lödningssessions i metallfackets lödrum. De blev ett bra team och tillsammans har de haft flera utställningar och visningar för konstföreningar.

AnneLouise Messing, silversmed:

Jag berättar om varför Konsthantverkarna är viktigt för oss medlemmar. Vidare presenterar jag metaller och tekniker i medlemmarnas konstverk och berättar om olika sätt att förhålla sig till konstnärskap i metall. Jag visar och jämför egna och andra medlemmars/smeders arbeten.

Pia Ulfendahl, keramiker:

Jag berättar om var jag hittar jag min inspiration! Från bl a böcker och då främst från våra möbelstilar, reliefer och former som finns i vår omgivning och naturen.

Hur jag genom att vända en bok som handlade om vår möbelhistoria upp och ner, såg alla former och möbler på ett annat sätt som inspirerade mig att skapa en serie bruksporslin.

För kostnadsförslag och förfrågningar, kontakta oss på info@konsthantverkarna.se