JAPONISM FÖRR OCH NU

13 september 2018

JAPONISM FÖRR OCH NU

Konsthantverkarna, tisdag 25/9 kl 18.15
med Susanne Concha Emmrich och Elisabeth Márton

Under det pågående året 2018 firar Sverige och Japan 150 år av diplomatiska förbindelser.
Allt började med Meiji-perioden då Japan med besked öppnade sig mot Västerlandet och kultur- yttringar som träsnitt, netsuke, kimono, lack- och metallarbeten spreds genom specialiserade affärer och böcker, samlingar och utställningar i Väst. Denna påverkan av den japanska konsten, modet och estetiken på Västerlandets kultur fick namnet japonisme (1872) på franska.

De tre stora svenska konstnärerna Anders Zorn, Carl Larsson och Bruno Liljefors var alla starkt påverkade av japonism, vilket kortfilmen ”Japan mitt fosterland” gestaltar.

Medan konstnären Carl Larsson fick nöja sig med att möta sina japanska mästare i form av träsnitt, konsthantverk och utställningar i Paris, åkte den svenska textilkonstnärinnan Camilla Carlund Hickman 2015 över till Japan för att gå i lära hos indigomästaren Hiroyuki Shindo, vars besök dokumenterats i filmen ”Indigomästaren”.

Inträde 60 kr inklusive japanskt te och kaka. Begränsat antal platser. Föranmälan till info@konsthantverkarna.se

Susanne Concha Emmrich, filolog, författare (medlem i Sv Författarförbundet) och filmmakare. Senaste bok ”Diese pompöse Schule. Biografische Erkundungen in Sankt Petersburg”, Wien 2015. Hennes förra dokumentär om Japans Raoul Wallenberg ”ChiuneSugihara och de 6000 flyktingarna” (2012) visades på svensk och litauisk TV, i Europa, USA och Japan.

Elisabeth Márton, filmare och producent. Hennes kortare och längre spelfilmer och dokumentärer har vunnit priser på ett flertal festivaler i Europa och i Kanada. Hennes mest kända filmer är porträttfilmen om fotografen och poeten Lütfi Özkök ”Vindarnas Väg” och dramadokumentären ”Mitt namn var Sabina Spielrein” om den rysk-judiska kvinnliga pionjären inom psykoanalysen.

VARMT VÄLKOMMEN!