Berätta om din bakgrund – utbildning – hur kom det sig att du valde att arbeta med konsthantverk och just keramik?

Jag tog en Kandidat i keramik i England på West Surrey Collage of Art and Design 1981. Innan det gick jag en förberedande på CCAT Cambridge i ett år. Varför lera, det var ett material jag kände att jag skulle uppskatta att arbeta med, långvarigt, inte så genomtänkt men det kom en stund när beslut om framtiden och yrke skulle bli konkret och det var den vägen.

Du jobbar både med undervisning och småskalig produktion, vad ligger dig varmast om hjärtat?

Jag producera bruksföremål med förhoppningsvis en hygglig kvalité som människor kan uppskatta, och jag känner en tillfredställelse av att producera. Undervisning är givande när den uppskattas och tas emot.

Vad handlar utställningen om?

Utställningen handlar om upprepning, jag drejar samma former om och om igen i en förhoppning att bli bättre på att göra föremålet, så att jag kan jobba utan för mycket tänk, men inser att även om man drejar till synes samma föremål om och om är de alla olika: Jag vill bli bättre på tillverkningen. Jag uppskatta att se samma objekt i mångfald, kan uppskatta att se matvaror i burk eller kartong, rad efter rad samma etikett, det är något som lugna.

Vad fick er att välja titeln Allt är inte svart, vad betyder den?

Allt är inte svart, såg vi som oundvikligt eftersom jag hade en svart glasyr som jag är förtjust och Amba arbetade också med svarta glasyrer. Vi vill ge hopp om att det kan finnas något annat, och att vi är trotts allt optimistiska.

Vad kommer vi att få se i utställningen?

Svarta föremål upprepade.

Hur är vägen till ett färdigt objekt, börjar det med en idé, en skiss…?

Det finns alltid en förebild någonstans i huvudet, och så tar man det därifrån, ibland en grov skiss på papper för att komma ihåg och som referens, eller en skiss i lera de flesta föremål är en skiss eller utgångspunkt inför den kommande.

Berätta lite om de olika tekniker du använder?

Mitt huvudredskap är drejskivan; jag drejar, drejar och beskickar, drejar och skär, drejar och kastar.

/Simon Whitfield