SMYCKEKONSTNÄR

MARIA SKÖLDIN

”Mitt arbete med smycken började när jag fick möjlighet att sitta som guldsmedslärling i Paraguay. En chans jag inte kunde missa, och som jag aldrig ångrat att jag tog. Då 1996 var jag ovetande vart den resan skulle ta mig men hade en stark känsla av att jag var på rätt väg. Det kreativa har alltid funnits i mig men det var först när jag satte mig vid ortbänken som jag kände att detta var min väg att gå.

Jag finner stor tillfredsställelse i att hela tiden kunna vara närvarande under den kreativa processen, att kunna skissa i materialet och se den färdiga produkten växa fram.

Ofta jobbar jag kollektionsvis och utgår då från ett tema som finns med från skiss till presentation. Kollektionerna kan bestå av bara några få smycken men kan även vara större, mera kommersiella kollektioner som jag gör i mitt smyckesmärke MARIA SKÖLDIN. För mig är mina smycken som små historier som jag berättar med form och olika materiella möten.

Jag har en svaghet för föremål som uttrycker föränderlighet, saker och ting som får olika betydelser och former beroende på hur man kombinerar eller använder dem. Detta finns ofta med som ett konceptuellt tänkande i min skapandeprocess.

Ett grafiskt uttryck samt det sammanhållande temat är oftast ett kännetecken för mina smycken. Inspirationen kan hämtas från det vardagliga livet, från saker som omger oss men som inte alltid uppmärksammas. I tillverkningen av mina smycken använder jag mig gärna av mina erfarenheter både av traditionella hantverkstekniker och moderna industriella tekniker, vilket ger smyckena en extra dimension.”

Utbildning

2002–2004 Konstfack, Metallformgivning Magisterprogrammet
1999–2002 Konstfack, Metallformgivning Kandidatprogrammet
1998–1999 Grundkurs i hantverksteknik med inriktning på guldsmide Stockholms Stads Hantverksförening, med praktik på Smide och form
1995–1997 Hantverkets folkhögskola, konsthantverk, metall

Verksamhet

Atelje/verkstad Daughters Havregatan 12

Samlingsutställningar i urval

2019 Medlemsutställning Nutida Svenskt Silver Galleri Claes Moser
2019 Medlemsutställning “Uppbrott “ Nutida svenskt silver
2019 Medlemsutställning “Inspirerad av dig”, Nutida svenskt Silver
2019 Medlemsutställning “Nya medlemmar”, Nutida svenskt Silver
2018 Lanserade 2018 års nyheter från Kollektionen “Octascope” på Design Talents Formex (januari)
2017 Lanserade kollektionen “Octascope” på Young Designers Formex
2016 Daughters at Daughters på Daughters ingick i Open Space­ Mind Maps som Nationalmuseum anordnade
2014 Alla, Eskilstuna konstmuseum
2014 Alla, Galéri Medium, Slovakien
2013 Alla, Gustavsbergs Konsthall
2012 Alla, Form/designcenter Malmö
2012 Alla, Röhsska museet
2012 Parafras, Daughters

Kontaktuppgifter

info@mariaskoldin.com