HISTORIA

Det började som en idé, lika enkel som genial, hos arkitekten Marianne von Münchow i samband med att Konsthantverkarnas Gille firade sitt 40-årsjubileum 1946. Ett galleri och en butik som skulle drivas av medlemmarna själva. Fem år senare kunde man läsa i Form nr 7/51:
”Konsthantverkarnas Gille har öppnat en egen försäljningslokal i omedelbar närhet av Konstfacksskolan: Det är ett glädjande tecken: … här har konsthantverkarna för första gången tillfälle att presentera sina alster för publiken.”
De första åren låg butiken på Mäster Samuelsgatan 45. Några år senare flyttade den till Mäster Samuelsgatan 2 och 2004 till Södermalmstorg. Genom våra lokaler har i stort sett hela konsthantverks-Sverige passerat som medlemmar, utställare eller granskningsråd; från Carl Malmsten till Zandra Ahl. Här har kunderna hittat smycken av Torun Bülow-Hübe, keramik av Tom Möller och Kennet Williamsson, glas av Ingegerd Råman, silverskålar av Birger Haglund, betongljusstakar av Sam Stigsson och vackra tyger av Anna Sörensson och Maria Åström, utsökta träskåp av Hans Ahnlund och rejält smide av Svenolof Sundberg. Hundratals medlemmar, kända och mindre kända, har försett Sverige med konsthantverk av högsta kvalitet. Kronprinsessan Victoria har köpt julklappar till pappa och förskollärare har kommit med sina insamlade medel för att hitta en födelsedagspresent till en arbetskamrat.
Vi jobbar vidare. Nya tider, nya medlemmar, nytt konsthantverk.  För idén om en lokal som visar konsthantverk i alla material av hög kvalitet och som styrs av konsthantverkarna själva är lika bra idag som den var 1951.

Calle Forsberg, keramiker
ordförande i Konsthantverkarna 2010-2013 och 2019-2021