Ella Lundblad

Utmärkelsen ”Årets Favorit” går i stafett mellan landets konsthantverkshögskolor och instiftades 2013 med start på Konstfack. Ambitionen är att premiera energigivande konsthantverk och visa favoriten en möjlighet till en potentiell hemmavist, scen och försäljningsplats hos Konsthantverkarna.

Juryns motivering:

Med en ton och symbolik som klingar varmt och lättigenkänt leker Ella Lundblad med samtid såväl som historia. Genom det idag ovanliga och modigt valda narrativet keramiska reliefer sätter hen ett traditionellt berättande i samtida och relaterbara kontexter som trots sin närhet i tid ändå känns nostalgiskt och långt bakom oss. Förmedlat med ett fläckfritt hantverk och enastående verkshöjd förmedlar Ella Lundblad enkelt och kraftfullt den skörhet men också frihet som tiden mellan barndom och att bli vuxen innebär. Med dessa ord är vi på Konsthantverkarna glada att utse Ella Lundblad till Årets Favorit.

En del av Ella Lundblads examensarbete från Konstfack kommer att visas i en fönsterutställning hos Konsthantverkarna den 27 aug.–14 sep. 2022.

Invigning och presentation av Årets Favorit lördag den 27/8 kl. 12.00.