Loading Events

Jakten på mittpunkten

Vernissage lördag 13 januari kl. 11–16

 

Drejning handlar om att hitta mittpunkten och den balans som den ger. Sedan kan man forma skålen. Ungefär som livet i stort.

Jag köpte min första drejskiva för över 40 år sedan, en dansk sparkskiva med blå ställning. Jag blev som förälskad. Och kärleken sitter i. Sedan 90-talet är jag medlem i Konsthantverkarna och detta är min tredje utställning på Konsthantverkarna. Temat har hela tiden varit detsamma – att dreja föremål som kan användas för hushållet; tallrikar och skålar att äta ur, fat att lägga upp maten på, tekannor att brygga te i och koppar att dricka ur, vaser och krukor för växter.

Under de senaste 15 åren har jag jobbat med en rad av våra bästa restauranger och kockar. Mistral, Frantzén, Volt, Lilla Ego, Bröderna Sühring i Bangkok, Hytra i Athen, Ekstedt, Ett hem och nu senast Gordon Ramsey bara för att nämna några. Det är roligt och utvecklande att arbeta med duktiga kockar. Det har betytt mycket för min utveckling och för keramikens ställning att krogarna under de senaste 15 åren vänt sig till krukmakare för att hitta sina serviser. Nu är det ju närmast så att porslinsindustrin försöker härma det handgjorda uttrycket.

Men det är också lika roligt att gå tillbaka till koppen och dreja samma koppar som jag gjort de senaste 30 åren och möta den kund som blir glad för sin kopp till morgonteet.

Man får aldrig stå still. Jag försöker ständigt lära mig, ständigt gå vidare. Oftast genom att se bakåt, och plocka upp den kunskap som finns i traditionen för att omsätta det på mitt sätt här och nu. Flera av mina glasyrer gjordes redan för 1000 år sedan under Sung-dynastin i Kina. Det innebär också att jag måste bränna med en öppen låga som skapar ett underskott av syre i ugnen för att kunna återskapa de glasyrerna.

På den här utställningen visar jag en del av det som jag jobbat med under 2023. Jag följer samma spår som tidigare att göra de saker som vi behöver i vår vardag och på vår fest.

 

Calle Forsberg är verksam i Saltsjö-Boo utanför Stockholm där han har sin verkstad, butik och håller kurser. Han har erhållit ett flertal stipendier och utmärkelser, bl.a. blev han utsedd till Årets Konsthantverkare av tidningen Residence 2016 och erhöll Kungliga patriotiska sällskapets silvermedalj för hantverksskicklighet 2022. Calle Forsberg har även ett mästarbrev i krukmakeri.

I samband med sin utställning kommer Calle Forsberg att hålla ett Artist Talk samtidigt som han drejar.

Extrainsatt Artist Talk tors. 25 jan. kl. 18.30

Osa senast till: info@konsthantverkarna.se

Begränsat antal platser.