Laddar Evenemang

Foto: Niklas Palmklint

Pärlorna

 

Vernissage lördag 6 maj kl 11–16

Det startade som ett ”lustprojekt” i den gemensamma kärleken till pärlor. Vi skickade roliga och inspirerande bilder till varandra i en Messengertråd, tills vi en dag sa: – Ska vi inte göra en utställning ihop? Jo, vi kör!

Detta är en smyckeutställning med pärlor och om pärlor, tolkade av tre olika personligheter, kynnen och formspråk. Smyckeskonstnärerna Caroline Lindholm, Hedvig Westermark och Helena Sandström vill lyfta pärlan som uttrycksform och accent inom smyckekonsten och visa bredden inom detta område. I den ömsesidiga fascinationen för pärlan möts deras olika uttryck och arbetsmetoder. Den ensamma skapandeprocessen blir till ett luststyrt projekt tillsammans, där materialet är den gemensamma nämnaren. Ett material omgärdat av mystik; musslorna som ligger och ruvar på havets botten och som kapslar in det som retar dem i något vackert. Pärlan, som kan vara söt, salt, rund eller barock och kan ha fantasieggande namn som Keshi, Mabé eller Tahiti. Under arbetet med utställningen har vissa frågeställningar utkristalliserat sig. Hur kan man utveckla den arketypiska formen av ett ”ursmycke”, pärlor uppträdda på en tråd? Hur kan man få pärlor att kännas samtida och hur kan man avdramatisera pärlan, som ofta kan kännas tyngd av sin kulturella historia och som klassmarkör? Kanske är pärlan på väg att omvärderas, i dag syns allt oftare unga män med både pärlörhängen och pärlcollier.

Caroline Lindholm omvandlar vardagsföremål till små konstverk i ädla material. Bladverk och naturen är ständigt återkommande inslag i hennes smycken och corpusarbeten. P ärlorna älskar hon för lystern och färgerna.

Hedvig Westermarks kärlek till pärlorna är livslång och allra helst sätter hon dem i en brosch, ofta i kombination med andra material som trä, plast, diamanter och olika metaller.

Helena Sandström drivs av sin nyfikenhet och experimentlusta. Hon arbetar materialundersökande med många olika material, som tex silver, zink, äggskal, textil och pärlor. Hon har arbetat mycket med den klassiska formen av ett pärlcollier, men då främst i andra material än just pärlor. Pärlor fascinerar med sin tyngd, lyster och härkomst ur pärlmusslans sätt att hantera skräp genom att inkapsla det i den vackraste pärlemor.

Caroline Lindholm, Hedvig Westermark och Helena Sandström är verksamma som smyckeskonstnärer i Stockholm sedan många år och medlemmar i Konsthantverkarna.