Laddar Evenemang

70 år av omsorg i tanke och hand

28.8 – 15.9 2021

Vernissage lördag 28 augusti kl 11–16

Invigning och bokrelease kl 12.00 av Konsthantverkarnas ordförande Mike Årsjö och intendent Hanna Grill.

Invigningstalare Cilla Robach, enhetschef för samlingarna på Nationalmuseum.

 

I september 1951 slogs dörrarna upp till Konsthantverkarnas allra första butik på Mäster Samuelsgatan 45 efter ett initiativ taget av inredningsarkitekten Marianne von Müchow. Några år senare flyttade butiken till Mäster Samuelsgatan 2 och 2004 till Södermalmstorg.

Idag är Konsthantverkarna Sveriges största förening för samtida konsthantverk och genom våra lokaler har i stort sett hela konsthantverkssverige passerat som medlemmar, utställare eller granskningsråd. Hundratals medlemmar, såväl kända som mindre kända, har försett Sverige med konsthantverk av högsta kvalitet och genom åren har Konsthantverkarnas medlemmar och utställare köps in av bland annat Nationalmuseum, Röhsska Museet, Statens Konstråd, landsting och kommuner. Våra medlemmars verk förgyller såväl sjukhus, universitet och tunnelbanestationer som privata samlingar.

Vårt 70-årsjubileum firas med en gemensam utställning med Konsthantverkarnas alla medlemmar. Det blir en ögonblicksbild av föreningen idag. Var och en har gjort ett nytt verk, från bruksföremål till unikat, i silver, betong, textil, glas, keramik, trä, smide och papper. Det är tuftat, blåst och drejat, skulpterat, smitt, svetsat, stickat, klippt eller snidat. Handgjort, formgivet och småskaligt. Det är konsthantverk av högsta kvalitet!