Laddar Evenemang
Detta evenemang har redan ägt rum.

Strukturbiblioteket

26 aug till 13 sep 2017

Utforskande, metodiskt och tillåtande. I sitt arbete utmanar Matilda Dominique idéer och konventioner kring vävning och vävens två dimensioner. Idén är att undersöka och lyfta fram vävens arkitektoniska värden och dess tredimensionalitet. I denna utställning har hennes arbete fokuserat på frågor kring skalförändring, materialval och rumslighet. Resultatet är ett Strukturbibliotek – en samling handvävda skulpturala textilier.

– I vävstolen zoomar jag in strukturer och undersöker hur de olika trådarnas särskilda kvaliteter påverkar den vävda formen. I varje väv visualiseras tekniken av materialet på ett nytt sätt. I rumslig kontext prövar jag hur väven upplevs som tredimensionellt objekt.

I sitt arbete studerar Matilda Dominique främst tekniken våffelväv. Hon utforskar hur olika garnkvaliteter, färgningsprocesser, skalor och efterbehandlingar bidrar till att våffelvävens uttryck samt vår upplevelse av den ständigt omformas. Vävbindningen är det konstanta som möjliggör och upprätthåller den specifika strukturen. Beroende på garnets egenskaper och hur trådarna färgas in förändras vävens formlandskap. Vid uppförstoring och positionering av vävarna i en rumslig miljö tydliggörs deras arkitektoniska kvaliteter. I utställningen möts besökaren av Strukturbibliotekets textilier och deras skiftande formlandskap som inbjuder till en sinnlig upplevelse.

Projektet har möjliggjorts med stöd från Konstnärsnämndens projektbidrag och Estrid Ericsons stiftelse.