Laddar Evenemang
Detta evenemang har redan ägt rum.

Metall

13 jan till 31 jan

Varmt välkommen till vernissage 13 januari kl 12-16 i närvaro av konstnären.

De senaste 5 – 6 åren har Tore Svensson arbetat med en serie broscher – ”Porträtt”. Inspirationen till serien kommer från ett fotografi från sent 1800-tal, föreställande morföräldrarna. Tore var mycket förtjust i det svart-vita fotot i sin ovala ram och tyckte att morföräldrarna var ett vackert par. Han funderade länge på att överföra bilden till ett smycke och så blev det en brosch, med variationer.

Detta enda fotografi av morföräldrarna blev så småningom till ett helt projekt, fast numera använder han nya porträtt av familj, vänner och kollegor. När några av de första porträtten i serien visades på ”Schmuck 2012” i München fick Tore Svensson Herbert Hoffmans pris. 2015 gav han ut en liten bok med de 106 första porträtten (105 människor och en hund), och så småningom blev en andra omgång med ca 50 nya broscher. De flesta har aldrig visats förut i Sverige.

Samtidigt med Porträtt-serien har Tore Svensson arbetat med serien “Sjöar”.

I sin barndom tillbringade Tore många timmar vid den lilla sjön Lomtjärn nära sitt hem. På vintern spelades det hockey och bandy och på sommaren fångade han rudor, vilka han sålde som bete till fiskarna.

När Tore för några år sedan letade efter Lomtjärn på Google Maps, hittade han en intressant form och beslöt sig för att använda den i sina smycken. Detta var början till en ny serie broscher. Projektet har utvecklats och inkluderar nu flera olika sjöar som betyder något för honom, med minnen från barndomens utflykter och bad eller från resor runt om i världen. De etsade linjerna på broschernas yta är som reporna från hans skridskor på Lomtjärn. Även denna serie har resulterat i en liten bok, “69 Lakes“.

Tore Svensson, bosatt och verksam i Göteborg och Berlin. Utbildningar: HDK Göteborg 1974-78, Västerbergs konstskola Gävel 1973-74. Priser: Herbert Hofmann Pries, München 2012, Bayerischer Staatspreis, München, 1999. Representerad vid ett flertal museer i Sverige och utomlands. Separatutställningar i urval: Galerie Marzee, Nijmegen NL, senast 2017, Gallery Jewelerswerk, Washington, 2015, Gallery Dam, Seoul 2013, Nutida Svenskt Silver, Stockholm senast 2012, Röhsska Museet, Göteborg, Konsthantverkarna flera gånger. Många grupputställningar i Sverige och utomlands.

Pressmeddelande

Läs pressmeddelandet hos MyNewsdesk