Berätta om er bakgrund och utbildning?

Vi träffades 2006 på Nyckelviksskolan. Redan från första dagen satt vi bredvid varandra och märkte båda två att vi hade gemensamma tankar kring smycken och smyckes formgivning.

Sedan sökte vi båda till Konstfack och kom in på kandidatutbildningen på linjen Ädellabb. Efter examen så åkte Emelica till London och tog sin magisterexamen på Royal College of Art medans Mike tog magisterexamen från Konstfack.

2012 så flyttade duon in i en liten ateljé på 9 kvadrat där vi satt sena kvällar och gjorde en stor beställning till ett svenskt modeföretag. Under det projektet lades grunden för vårt samarbete.

Ni arbetar tillsammans som duo. Hur kom det sig? Hur hittade ni till varandra?

Det började ganska tidigt att vi tyckte om samma formspråk och tittade på samma konstnärer. Det är ovanligt att jobba som duo just inom smyckesfältet. Det kräver att båda kan kommunicera sina idéer och tillsammans skapa smycken. Att vara goda vänner lägger också en bra grund för ett fint samarbete.

Hur delar ni upp arbetet mellan er och har ni utställningar eller produkter i eget namn eller är allt alltid gemensamt?

Tillsammans har vi skapat ett formspråk som är vårt eget. Våra idéer flätas samman och vi känner varandras tanke och estetik väl. Vi gör oftast hälften av en kollektion var, ibland kan en av oss fastna med någon teknisk lösning och då kan den andra slutföra det smycket. Vi utmanar varandra med våra olikheter och som duo för vi en ständig diskussion och delar en vilja till progression. Vi lägger nästan all vår tid till vårat gemensamma arbete men gör ibland egna projekt på varsitt håll.

Vad handlar utställningen om?

Vi vill berätta om det lilla fröets storhet. Att så ett frö, vattna det och inte styra det med hjälp av handen, utan bara följa det när det växer. Genom att skapa små upprepade former så formas något större, ett kluster. Den presenterade samlingen visar på en styrka i det lilla men också i det gemensamma.

Vad fick er att välja titeln ”Frön” – vad betyder den?

Vi hade en längtan efter nya förhoppningar, en ny början. Frön står för ett uppvaknande och för liv.

Vad kommer vi att få se i utställningen?

En samling bestående av 15 smycken presenterade i små växthus. Vi har skapat våra egna frön och kapslar i vår ateljé.