METALLFORMGIVARE / SMYCKEKONSTNÄR

KATARINA HENRIKSSON

”Från början ville jag måla. Efter förberedande konststudier ville jag göra saker; ting som man kan använda, och jag hamnade på HDK –  högskolan för design & konsthantverk i Göteborg. Att det blev med HDK inriktning på metall beror nog på att min pappa jobbade på en verkstad med metall. Han svetsade och lödde, stansade och bockade plåt och ibland stannade han kvar på jobbet och gjorde en ljuskrona, en brödspade, en lykta eller någon annan pryl som fick pryda vårt hem. Oerhört fascinerande tyckte jag. Nu har metall varit mitt material i 30 år och jag tycker fortfarande att det är lika intressant att arbeta med. Det finns alltid någon ny teknik att sätta sig in i eller något att testa som för arbetet framåt. När jag sitter vid mitt arbetsbord och jobbar så har jag en känsla av att forska och leka på samma gång, nya idéer föds medan jag arbetar.

Jag har också ett stort intresse av växter och natur och det ligger till grund för mitt formspråk. Att undersöka former, strukturer och mönster från naturen är utgångspunkten i mitt arbete och ibland får dessa former representera mänskliga frågeställningar. På mina senaste utställningar visade jag smycken med bladformer från ogräs och trädgårdsväxter som fick representera ämnet lika värde.

Oftast använder jag mig av silver. Det är det materialet som jag har lärt känna allra bäst, men jag använder även andra metaller och material beroende på vilket uttryck och funktion jag vill komma åt. Färg, hårdhet, värmeledningsförmåga, möjlighet att emaljera på eller patinera, alla material har sina egenskaper och passar till olika saker.

Mest gör jag unika smycken, men vissa smycken tillverkar jag i mindre upplagor. Inget smycke blir dock det andra likt eftersom jag gör allt för hand. Att jag främst gör smycken beror nog på att jag tycker om formatet och att jobba med små detaljer, men jag har ett mål och det är att komma hem från jobbet med en ljuskrona, en brödspade, en lykta eller någon annan pryl. Jag har precis börjat med väggdekorationer.”

Utbildning

MFA in Applied Arts and Crafts, HDK, Göteborg 1989-94.

Verksamhet

Ateljé i Skärhamn på Tjörn.

Samlingsutställningar i urval

2017 Nutida svenskt silver, Stockholm
2015 Nivå 125, Båstad
2015 Vida museum, konsthallen, Borgholm
2014 Art Institute, Skärhamn
2008 SOFA, (Mobilia Gallery), New York
2006 Smyckekonst, Wågermanska konsthallen, Skärhamn
2005 Kraft, Gula byggningen, Gustavsberg
2004 Nutida fest, Röhsska museet, Göteborg

Separatutställningar

2019 ”Foliage”, Sintra, Göteborg
2018 ”Folium”, Nutida svenskt silver, Stockholm
2007 ”Blommor”, Nutida svenskt silver
2006 ”Smycken”, Nutida svenskt silver

Kontaktuppgifter

info@katarinahenriksson.com
www.katarinahenriksson.com