Anna Rutz –Stillhet och fragment

Keramikern Anna Rutz hämtar ofta sin inspiration från byggnader. Till den här utställningen har hon studerat de gotländska kyrkornas arkitektur, vägg– och takmålningar samt den fasta inredningen som bänkar med dess reliefer, målningar och dopfuntar. Tanken är att få fram den lugna, stillsamma och vilsamma känsla som finns i kyrkorummet.

Till utställningen kommer hon visa stora linsformade fat och skålar i porslin med olika mönster och reliefer i milda färger samt fria former som sitter på väggen. De är mönsterfragment i olika leror, både glaserade och oglaserade. Anna Rutz arbetar ofta med att forma leran i gipsformar, bygga upp fria former och ta fram reliefer. I hennes praktik finns plats för både den fina, välgjorda och användbara brukskeramiken och de mer experimentella och fria formerna för offentlig miljö.

Anna Rutz är medlem i Konsthantverkarna och har varit verksam i Stockholm sedan sin examen (MFA) i keramik och glas från Konstfack 1996. Hon har haft ett flertal både grupp- och separatutställningar och finns representerad hos Röhsska museet och Nacka kommun.

För projektet att studera de Gotländska kyrkornas konst, arkitektur och interiörer har Anna Rutz erhållit stipendier Estrid Ericsons stiftelse och Helge Ax:son Johnsons stiftelse.

Välkomna på vernissage den 17 sep. kl. 11-16

För visning, mer info eller bildmaterial vänligen kontakta Hanna Grill, Intendent:

hanna.grill@konsthantverkarna.se

+46 (0)8 – 611 03 70

Klicka på bilden för högupplöst version.