Årets favorit 2020 – Maja Bäckström

Utmärkelsen ”Årets Favorit” går i stafett mellan landets konsthantverkshögskolor och instiftades 2013 med start på Konstfack. Ambitionen är att premiera energigivande konsthantverk och visa favoriten en möjlighet till en potentiell hemmavist, scen och försäljningsplats hos Konsthantverkarna.

Motivering:

I sitt arbete undersöker Maja Bäckström om textilt hantverk i stort och broderi i synnerhet kan användas som terapimetod. Kan kärlek och omtanke om andra gestaltas med nål och tråd?

Med stor hantverksskicklighet, tålamod och många små precisa stygn bjuds vi in till ett personligt, känsligt och självutlämnande arbete. Hennes verk lyser i de klaraste färger, utav kärlek till de porträtterade personerna, växterna som symboliserar deras olika egenskaper samt till själva hantverket i sig – handens arbete med nål och tråd.

Man blir rörd och full av förundran.

Maja Bäckström tog en masterexamen på Konstfacks program CRAFT med inriktning i Textil Konst vårterminen 2020. En del av Maja Bäckströms examensarbete kommer att visas i en fönsterutställning hos Konsthantverkarna, 9 – 27januari 2021.

Urvalsgruppen har bestått av:

Åsa Lockner – Smyckekonstnär och formgivare

Cecilia Levy – Grafisk formgivare och papperskonstnär

Calle Forsberg – Keramiker och ordförande i Konsthantverkarna

För mer info vänligen kontakta Hanna Grill, Intendent:

hanna.grill@konsthantverkarna.se

+46 (0)8 – 611 03 70

Klicka på bilden för högupplöst version.