Charlotta Klingström…som en skrynklig näsduk – en betraktelse av tiden

”Att fylla femtio ledde typiskt nog till en del existentiella funderingar, för mig som för många andra. Det blev nu påtagligt att det var tid som förflutit, en massa tid eller snarare flera sjok av tid. Och inte gick det att få överblick över de där sjoken i ett enda kronologiskt svep utan vidare. Olika faser och händelser framträdde med varierande tydlighet, livfullhet och intensitet fastän en del från en mer avlägsen tid än andra och några från alldeles nyss. ’Men du är ju så ung’ sa en sextionio-åring jag känner, och ja, jag är ung och gammal, precis som Michel Serres, en fransk filosof (1930-2019) formulerade sig när han beskrev tiden som en skrynklig näsduk. Serres metafor har lagt sig väl till rätta i mitt medvetande och följt mig i arbetet inför utställningen på Konsthantverkarna:

’Om du tar en näsduk och breder ut den för att stryka den, kan du i den se vissa fasta avstånd och närheter… Ta sedan samma näsduk och skrynkla ihop den och stoppa den i fickan. Två avlägsna punkter är plötsligt nära, till och med överlappande. Om du vidare river den itu på vissa ställen, kan två punkter som var nära bli mycket avlägsna.’ (Serres, 1995)”

Charlotta Klingström (f.1971 Norrköping) bor och verkar i Göteborg. Hon är utbildad på Högskolan för design och konsthantverk vid Göteborgs Universitet. Sedan sin examen 2001 har hon deltagit i ett flertal separat- och grupputställningar, både i Sverige och internationellt. Utställningen på Konsthantverkarna är en fortsättning på Charlotta Klingströms tema kring civilisation, mänskliga företeelser, tiden och spår vi lämnar efter oss, där det egna projektet tribut till trivialiteter, har utvecklats i en teknik där textila material doppas i gjutlera och blir till keramiska skulpturer. Materialen; trasor, plagg, och andra textila objekt, vardagliga lite oansenliga föremål som vi kanske knappt ägnar en tanke men som finns med som ett ständigt inslag i tillvaron, blir som reliefer, som med sina skrynklor och veck liknar tredimensionella blyertsteckningar. Poetiskt, stillsamt och ibland med en ton av surrealism och humor.

Välkomna på vernissage lördag den 14 september kl. 11-16

För visning, mer info eller bildmaterial vänligen kontakta Hanna Grill, Intendent:

hanna.grill@konsthantverkarna.se

+46 (0)8 – 611 03 70

Klicka på bilden för högupplöst version.

Klicka på bilden för högupplöst version.

Klicka på bilden för högupplöst version.

Klicka på bilden för högupplöst version.

Klicka på bilden för högupplöst version.