Jenny Jansson – Årets Favorit 2023

Utmärkelsen ”Årets Favorit” går i stafett mellan landets konsthantverkshögskolor och instiftades 2013 med start på Konstfack. Ambitionen är att premiera energigivande konsthantverk och visa favoriten en möjlighet till en potentiell scen och försäljningsplats hos Konsthantverkarna.

Juryns motivering:

I en tid då det taktila och kroppsliga alltmer ersätts av digitala intryck, kondenserar Jenny Jansson känslan av det dagdrömmande som sociala medier slukar av vår tid i sina smycken. Genom traditionellt hantverk lyfter hon in aspekter av vår samtid och framtid, med välavvägda abstraktioner och en klanderfri känsla för material och teknik. Med referenser till både historia och nutid visar Jenny Jansson skickligt hur konsthantverket kan användas som ett kraftfullt berättarmedium. Konsthantverkarna är med dessa ord stolta över att utse Jenny Jansson till Årets Favorit 2023.

Jenny Jansson är verksam i Göteborg. Hon är utbildad på Högskolan för Design och Konsthantverk i Göteborg och tog en masterexamen i Smyckekonst våren 2023. En del av Jenny Janssons examensarbete kommer att visas i en fönsterutställning hos Konsthantverkarna den 26 aug.–13 sep. 2023. Invigning av utställningen och presentation av Årets Favorit sker på Konsthantverkarna, lördag den 26 aug. kl. 12.00

Jury:

Elisabeth Billander – Keramiker

Lena Olson – Trä och metalkonstnär

Hedvig Westermark – Guldsmed

Sebastian Hägelstam: Keramiker

Melanie Baker Hörnstein – Keramiker

Om examensarbetet ”Press Play”

I en värld där vår uppmärksamhet har blivit den nya handelsvaran och där tekniken är ständigt närvarande, är det enkelt att koppla bort omvärlden och ägna sig åt digital eskapism. Vare sig det är söta kattungar eller influensers som influerar, så är världen vi flyr till designad för att hålla oss kvar.

Smyckena har hämtat inspiration från Viktorianska sorgesmycken som var populära på 1700-talet. Sorgesmycken användes som en hyllning, för att påminna bäraren om förlust och signalera för omvärlden att bäraren har sorg.

I det anodiserade aluminiumet och det oxiderade silvret får de digitala logotyperna nya former. Men vad blir kvar av den värld vi flyr från när vi är fast i en evighetsskroll?

/Jenny Jansson

Välkomna på vernissage den 26 aug. kl. 11-16

Ladda ner Jenny Janssons CV här.

För visning, mer info eller bildmaterial vänligen kontakta Hanna Grill, Intendent:

hanna.grill@konsthantverkarna.se

+46 (0)8 – 611 03 70

Klicka på bilden för högupplöst version.

Fotograf: David Eng

Klicka på bilden för högupplöst version.

Fotograf: David Eng

Klicka på bilden för högupplöst version.

Fotograf: David Eng