Konsthantverkarna firar 70 år!

Jubileumsutställning

I september 1951 slogs dörrarna upp till Konsthantverkarnas allra första butik på Mäster Samuelsgatan 45 efter ett initiativ taget av inredningsarkitekten Marianne von Müchow. Några år senare flyttade butiken till Mäster Samuelsgatan 2 och 2004 till Södermalmstorg. Genom våra lokaler har i stort sett hela konsthantverkssverige passerat som medlemmar, utställare eller granskningsråd; från Carl Malmsten till Carina Seth Andersson.

Här har kunderna hittat smycken av Torun Bülow-Hübe, keramik av Stig Lindberg och Kennet Williamsson, glas av Ingegerd Råman och Åsa Brandt, silverskålar av Birger Haglund, betongljusstakar av Sam Stigsson och vackra tyger av Maria Åström, utsökta träskåp av Hans Ahnlund, kläder av Kerstin Boulonger och rejält smide av Sven Olof Sundberg. Hundratals medlemmar, kända och mindre kända, har försett Sverige med konsthantverk av högsta kvalitet. Genom åren har Konsthantverkarnas medlemmar och utställare köps in av bland annat Nationalmuseum, Röhsska Museet, Statens Konstråd, landsting och kommuner. Våra medlemmars verk förgyller såväl sjukhus, universitet och tunnelbanestationer som privata samlingar.

Idag har Konsthantverkarna 85 medlemmar och 70 års erfarenhet av att driva en verksamhet i samklang med samhällets utveckling och förändring. 70 år av viljor och händelser, kriser och framgångar. Trots alla bekymmer och nära döden-upplevelser har Konsthantverkarna tagit sig vidare genom åren, envetet arbetande efter en kollektiv tro på konsthantverkets betydelse som tidsuttryck. Sett i backspegeln är det en enorm väv av verksamhet. Medlemmarnas ensamma slit i verkstäderna, omskrivna succéer, bortglömda utställningar, strålande försäljning eller dagar med nollkassa, föredrag och debatter, bekymmer och uppoffringar, möten till långt in på kvällarna. Drivkraften genom de 70 första åren imponerar. Men antennerna är nyfiket riktade framåt. För idén om en gemensam lokal som visar konsthantverk i alla material av hög kvalitet och som styrs av konsthantverkarna själva är lika bra idag som den var 1951.

Vårt 70-årsjubileum firas med en gemensam utställning med Konsthantverkarnas alla medlemmar. Det blir en ögonblicksbild av föreningen idag. Var och en har gjort ett nytt verk, från bruksföremål till unikat, i silver, betong, textil, glas, keramik, trä, smide och papper. Det är tuftat, blåst och drejat, skulpterat, smitt, svetsat, stickat, klippt eller snidat. Handgjort, formgivet och småskaligt. Det är konsthantverk av högsta kvalitet!

Välkomna på pressvisning, fredag 27 augusti kl 13.00

Osa senast 26 augusti till: info@konsthantverkarna.se

Vi bjuder på förfriskningar och enklare tilltugg.

 

Vernissage, lördag den 28 augusti kl 11-16.

För visning, mer info eller bildmaterial vänligen kontakta Hanna Grill, Intendent:

hanna.grill@konsthantverkarna.se

+46 (0)8 – 611 03 70

Klicka på bilden för högupplöst version.

Foto: Karin Björkquist