Mafune Gonjo – Hope within Flux

Mafune Gonjo arbetar ofta med krossade glasfragment. Det började när hon flyttade till Sverige 2008 för att studera på Konstfack. Hon kunde varken tala svenska eller engelska och kunde inte beställa material. Det enda hon hittade var krossat glas från soptunnorna så hon började plocka från dem och skapade konstverk med enkla verktyg. Att krossa glas och rekonstruera övergivna glasfragment till något vackert återspeglade hennes egen process att bryta ner sin gamla identitet och återuppbygga den till något starkare.

I den här utställningen visar Mafune Gonjo flera av sina fantastiska glaskonstruktioner som skor gjorda av krossade bilfönster, glasklänningar, en installation med 12 trasiga miniatyrpianon samt andra skulpturala objekt av glas. Idéerna till många av hennes verk kommer från känslor av sorg och smärta, men under skapandeprocessen uppstår ofta ett ljus som övervinner dessa känslor. Dagens värld är full av osäkerhet och skiftar snabbt. Oron finns där men Mafune Gonjo hoppas att genom sina arbeten kunna förmedla ett gnistrande ljus och ett hopp som alltid kan finnas med oss.

Mafune Gonjo är född 1984 I Fukushima i Japan men verksam i Stockholm. Hon är utbildad på Tama Art University i Japan (BFA 2008) och på Konstfack, Keramik och Glas (MFA 2010). Sedan sin examen har hon hunnit med ett flertal separatutställningar, både i Sverige och internationellt. Hennes glaskonst finns representerad på bland annat Nationalmuseum i Stockholm, Museum of American Glass, New Jersey i USA och Toyama Glass Museum i Japan.

Utställningen genomförs med stöd från Konsthantverkets Vänner.

För visning, mer info eller bildmaterial vänligen kontakta Hanna Grill, Intendent:

hanna.grill@konsthantverkarna.se

+46 (0)8 – 611 03 70

Klicka på bilden för högupplöst version.

Klicka på bilden för högupplöst version.

Klicka på bilden för högupplöst version.