Medlemsutställning – Konsthantverkarna drömmer

Curator Helena Sandström

KONSTHANTVERKARNA DRÖMMER:

Konsthantverkarna har fyllt 70 år – men vad kommer härnäst?

Årets medlemsutställning tar avstamp i det faktum att föreningen uppnått den aktningsvärda åldern av 70 år. Men vad händer sen? Vart är vi på väg? Varför finns vi? Vad drömmer vi om? Personligen eller för samhället i stort?

Att vara en skapande människa, vad gör det med oss? Kanske ger det oss en mening, en jordning, en förankring i tid och rum och plats. I bästa fall ger det oss ”flow” och en känsla av att tiden står still, att vara ett med sitt material eller verktyg, när verktyget blir en förlängning av kroppen. När tanke och hand blir ett.

Att ta sig tid att göra något som tar oerhört lång tid kan nästan kännas som en motståndshandling i dag. Men kanske börjar tiden komma ifatt oss, kanske är vår kunskap viktigare än någonsin? Börjar vi komma tillbaka till cirkelns början, med de handgjorda föremålen som ett allt viktigare alternativ? Kan vi erbjuda en återkoppling till ursprunget, materialen, hantverksskickligheten för att överleva på jorden? Vad är det som gör oss som konsthantverkare relevanta i dag och framöver? Vad är det vi kan erbjuda som samhället behöver i denna snabba, hetsiga, digitala tid? Vi hoppas och tror att konsthantverket behövs mer än någonsin.

Medlemsutställningen Konsthantverkarna Drömmer blir en myllrande färgrik explosion av konstnärliga uttryck, personligheter, viljor och visioner. Om jubileumsutställningen var sober, stillsam, vacker och demokratisk – värdig en 70–åring, så blir denna rörig, kanske lite punkig och under utveckling – mer som tonåringen som söker sin väg framåt.

Välkomna på vernissage den 28 maj kl. 11-16

För visning, mer info eller bildmaterial vänligen kontakta Hanna Grill, Intendent:

hanna.grill@konsthantverkarna.se

+46 (0)8 – 611 03 70