Fotograf: David Eng

Jenny Jansson

Utmärkelsen ”Årets Favorit” går i stafett mellan landets konsthantverkshögskolor och instiftades 2013 med start på Konstfack. Ambitionen är att premiera energigivande konsthantverk och visa favoriten en möjlighet till en potentiell scen och försäljningsplats hos Konsthantverkarna.

Juryns motivering:

I en tid då det taktila och kroppsliga alltmer ersätts av digitala intryck, kondenserar Jenny Jansson känslan av det dagdrömmande som sociala medier slukar av vår tid i sina smycken. Genom traditionellt hantverk lyfter hon in aspekter av vår samtid och framtid, med välavvägda abstraktioner och en klanderfri känsla för material och teknik. Med referenser till både historia och nutid visar Jenny Jansson skickligt hur konsthantverket kan användas som ett kraftfullt berättarmedium. Konsthantverkarna är med dessa ord stolta över att utse Jenny Jansson till Årets Favorit 2023.

Jenny Jansson är verksam i Göteborg. Hon är utbildad på Högskolan för Design och Konsthantverk i Göteborg och tog en masterexamen i Smyckekonst våren 2023. En del av Jenny Janssons examensarbete kommer att visas i en fönsterutställning hos Konsthantverkarna den 26 aug.–13 sep. 2023. Invigning av utställningen och presentation av Årets Favorit sker på Konsthantverkarna, lördag den 26 aug. kl. 12.00.

Läs mer här.