Laddar Evenemang
Detta evenemang har redan ägt rum.

The Inner Nature of All Things Alike

Vernissage lördag 6 oktober kl 12–16.

Artist’s talk tisdag 23 oktober kl 18.30.

Till utställningen kommer jag presentera en ny serie verk influerade av fenomenet virus.

Det finns oneklig skönhet i virusens livscykel – hur mikroskopiska paket av gener och proteiner kan ta sig fram i världen, genom att övervinna värdens ( människa, djur eller växt) komplexa försvarsmekanismer och säkerställa sin överlevnad och existens genom att göra nya kopior av sig själv.

Vad som är ännu vackrare är mångfalden av dessa cykler. Till exempel finns ett virus som infekterar blommor som integrerar sitt DNA med värdens. Detta gör det svårt att se var en organism börjar och den andra slutar.

Jag inspireras givetvis av virusens olika formspråk men även utav dess dubbelhet. Alla virus är inte dödliga och skapar sjukdom, utan många ändrar färger och utseende på blommor och växter. Det finns undersökande värden i återkommande former som genererar nya konstellationer. Jag har tagit fasta på virusens sätt att replikera sig och på så sätt konstruerat (och dekonstruerat) egna, som ibland kan äga en hög grad av komplexitet. Det finns en spännande utmaning i att utveckla ett nytt formspråk men även att arbeta med materialet, porslinet, i större format.

Bakom det som till synes verkar vara ett kaotiskt universum visar sig allt vara format av en hemlig kod eller lag. 
Vad är harmoni och varför är vissa former mer tilltalande än andra?
Skulpturerna är resultatet av ett pågående undersökande arbete. Det som undersökts är både form och den komplicerade keramiska processen.

Eva Zethraeus är yrkesverksam keramiker med ateljé på Konstepidemin i Göteborg.
1998 tog hon MFA vid Högskolan för Design och Konsthantverk (HDK).
Eva ställer ut både nationellt och internationellt, aktuell senast i maj/juni med sin första solo utställning i USA på Hostler Burrows Gallery i New York samt på Design Miami/ Art Basel i Schweiz.

Eva finns representerad på bl.a. på Nationalmuseum i Stockholm, Röhsska Museet i Göteborg.

Under 2016 tilldelades Eva både arbetsstipendium från Västra Götalandsregionen och Konstnärsnämnden.