Laddar Evenemang
Detta evenemang har redan ägt rum.

Lignum (lat. Trä)

 

Genom tiderna har både trädet och träet som material haft stor betydelse inom folktro, mytologi, religiös och vetenskaplig kontext. Människan har använt sig av trä till konstruktioner, byggnader och båtar, primitiva riter, kulter och folkmedicin. Möbelkonsten vore inget utan kunskapen om träets inneboende egenskaper. I folkkonsten hittar man otaliga bruksföremål som snidats med stor hantverksskicklighet och inom religionen finns religiösa artefakter som helgonskåp, altartavlor och ikoner.

Konsthantverkarnas trämedlemmar har låtit sig inspireras av sitt materials kulturella, vetenskapliga eller historiska egenskaper genom att i en egen tolkning skapa ett verk. Det kan vara en parafras på ett historiskt eller befintligt föremål, ett nyskapat eller påhittat användningsområde för ett föremål, en totem, artefakt eller symbol för något, ett bruksföremål, skulptur eller möbel.

Medverkande medlemmar är Ann Karlholm, Hans Ahnlund, Karl-Gustav Jönsson, Lena Olson, Per Brandstedt och Sam Stigsson. Var och en med helt olika uttryck, tekniker och förhållningssätt till materialet, vilket också kommer att återspeglas i utställningen. Vi vill med denna utställning lyfta fram både trä som material och konstnärligt uttryckssätt som våra fantastiska trämedlemmar.