KONSTHANTVERKARE, TRÄ

ANN KARLHOLM

”Det är en härlig känsla att skapa i trä och göra verklighet av sina visioner. En ständigt pågående process som börjar med att idéerna testas och samlas i mina skissböcker. Många gånger handlar skapandet om att uttrycka en känsla eller en hyllning till något som ligger mig varmt om hjärtat.

Jag tycker om rena, tydliga, avskalade former och försöker få de valda träslagen att komma till sin rätt så mycket som möjligt. Inspirationen kommer från konst, arkitektur och förstås naturen. Just nu arbetar jag mycket med abstrakt skulptur och 3-dimensionella bilder där jag undersöker samspel och kommunikation mellan olika volymer och former. Det är viktigt för mig att det jag gör ska vara tilltalande både för öga och hand liksom att väcka betraktarens fantasi och associationslust.

Något som jag har lärt mig är hur viktigt det är att känna till hur materialet beter sig. Exempelvis hur man behöver ta hänsyn till träets rörelser under olika årstider då fuktigheten varierar eller att ha koll på träets fiberriktningar för att inte riskera att fibrerna bryts när man hyvlar. Med tiden tycker jag mig ha fått en större förståelse för vilka egenheter olika träslag har och vad de lämpar sig för.

Det starka intresset för att bearbeta trä har jag haft sedan jag var barn trots att ingen i min familj eller någon som jag kände sysslade med något liknande. Efter gymnasiet gick jag på några olika konstskolor och tyckte väldigt mycket om att lära mig om olika sorters måleri, tecknande, skulptur och fotografering. Efter en tids arbete på arkitektkontor var det dags att återvända till barndomsdrömmen. Jag utbildade mig till möbelsnickare på Malmstensskolan i Stockholm. Därefter startade jag min firma Karlholm Design där jag började rita och bygga möbler på beställning. Efter ett antal år kände jag att jag ville återknyta till det mer konstnärliga skapandet. Jag inledde en ny period som kom att kretsa kring askar och objekt m.m. 2015 blev jag medlem i Konsthantverkarna. Det är mycket glädjande att se ett allt större intresse för trä och hantverk som råder nu.”

Utbildning

Carl Malmstens Verkstadsskola, Möbelsnickarlinjen 1989-91.
Nyckelviksskolan, Trälinjen 1987–88.

Verksamhet

Verkstad på Kungsholmen i Stockholm.

Samlingsutställningar

”Quarantena” Galleri Sebastian Schildt 2020
Jubileumsutställning, Konsthantverkarna 2021
”Trä Art 2019”, Kulturgatan Bodafors 2019
”Trä Chic” på Galleri Sebastian Schildt 2018
”Ljus” på Konsthantverkarna 2017
”Picknick” på Konsthantverkarna 2017
”Projekt Containern”, Kulturhuset 2016
”Dela” på Konsthantverkarna 2016
”Blombärare” och ”I Fokus” på Konsthantverkarna 2016

Separatutställningar

Fönsterutställning, Konsthantverkarna 2014
Galerie Alex Wiberg 2014
Galerie Alex Wiberg 2012
Galerie Alex Wiberg 2006

Kontaktuppgifter

ann@karlholm.com
http://www.karlholm.com