Loading Events

Smält

Vernissage lördag 24 februari kl. 11–16

Isarna smälter, jorden tappar fotfäste och vi, vi gråter. En droppe vittrar om en tid som är i förändring. Vinter blir till vår, arktisk blir till en stor pöl, människor kommer att dö, vi alla kommer att dö.

I ”Smält” har andningen i händelseförloppet fryst fast, dropparna går från en förgänglig fas till ett fastfruset ögonblick. Där vi, genom vår handling, har möjlighet att stoppa tiden, stanna bandet. Droppar representerar förändringen i sin mest ödmjuka form. Det är naturens sätt att kommunicera med oss, en viskning från ett hotat ekosystem. Varje droppe som smälter bort från isarna bär på berättelsen om avsmältande glaciärer och polarisar. Deras kalla tystnad skapar en ljudlig skildring av föränderliga landskap och hotade livsmiljöer. Droppen bär på ett bevis på en läckande kropp, en tår, en smältande is eller hoppet i en kämpande, svettande kropp. I ”Smält” undersöker vi dropparnas symboliska värde och deras roll som vittnesbörd om en global kris.

Till utställningen hos Konsthantverkarna har Olle Olls och Linda Ottosson låtit sina konstnärliga praktiker smälta samman, och det är första gången de samarbetar med ett helt gemensamt arbete. Inför utställningen har de utmanat sina metoder, hittat nya arbetssätt och kompromissat för att vidareutveckla idéer. Det resulterande verket är omfattande och omslutande, skapar en rumslighet med droppande rinnande former i metall. Det är ett arbete som ingen av dem hade kunnat åstadkomma utan den andra.

Olle Olls är verksam silversmed i Stockholm med masterexamen från Konstfack år 1995. Han arbetar primärt med korpus (kärlformer) i det större formatet. Olls intresserar sig för att bryta mot traditionella hantverkstekniker och söker sig till det oväntade inom hantverket. Med hammaren som hjälp utforskar han gränser mellan intuition och tanke, emotion och rationalitet och på detta sätt skapar fysiska objekt. Olls har en omfattande utställningsverksamhet i Sverige och internationellt och finns representerad på Nationalmuseum i Stockholm.

Linda Ottosson arbetar med skulpturala uttryck vars verk kretsar kring ett utforskande och kommenterande av maskulint dominerade platser, estetik och material. Det tidskrävande handgjorda arbetet i metallen sätts ihop med industriellt producerat material, för att skapa ologiska möten och krockar, där det industriella estetiska blandas med tusenåriga hantverkstekniker. Ottosson är verksam i Stockholm och har en kandidat och masterexamen vid Konstfack- University of Art, Crafts and Design i Stockholm. Hennes verk har visats på bl.a. Ebelingmuseet i Torshälla, Millesgården Lidingö, Konstepidemin Göteborg samt Galerie Marzee Nederländerna.