Året Favorit – Ella Lundblad

Utmärkelsen ”Årets Favorit” går i stafett mellan landets konsthantverkshögskolor och instiftades 2013 med start på Konstfack. Ambitionen är att premiera energigivande konsthantverk och visa favoriten en möjlighet till en potentiell hemmavist, scen och försäljningsplats hos Konsthantverkarna.

Juryns motivering:

Med en ton och symbolik som klingar varmt och lättigenkänt leker Ella Lundblad med samtid såväl som historia. Genom det idag ovanliga och modigt valda narrativet keramiska reliefer sätter hen ett traditionellt berättande i samtida och relaterbara kontexter som trots sin närhet i tid ändå känns nostalgiskt och långt bakom oss. Förmedlat med ett fläckfritt hantverk och enastående verkshöjd förmedlar Ella Lundblad enkelt och kraftfullt den skörhet men också frihet som tiden mellan barndom och att bli vuxen innebär. Med dessa ord är vi på Konsthantverkarna glada att utse Ella Lundblad till Årets Favorit.

Ella Lundblad är född 1993 och verksam i Stockholm. Hen är utbildad på Nyckelviksskolan och Konstfack, keramik och glas (BA 2022). En del av Ella Lundblads examensarbete kommer att visas i en fönsterutställning hos Konsthantverkarna den 27 aug.–14 sep. 2022.

Invigning och presentation av Årets Favorit sker på Konsthantverkarna, lördag den 27 aug. kl. 12.00.

Jury:

Hedvig Westermark – Guldsmed

Melanie Baker Hörnstein – Keramiker

Mike Årsjö – Smyckeskonstnär och ordförande i Konsthantverkarna

Sebastian Hägelstam – Keramiker

Om examensarbetet ”Barn av stan”

Mitt examensarbete heter ”Barn av stan”. Jag har arbetat löst självbiografiskt med teman kring uppväxt- och Stockholmsskildring. Jag är från Södermalm och vissa av delarna refererar till specifika platser där.

Tonåren definieras av spänningar mellan barn- och vuxenrollen. Minnen av sorg och frustration blandas med känslan av att inte ha någonstans att vara. Parallellt finns minnet av en nästan euforisk frihetskänsla, ofta i samband med att bryta mot regler.

Jag vill undersöka den keramiska reliefens berättande potential. Kombinationen av taktillitet och slittålighet ger mediet unika förutsättningar i offentliga miljöer. Min främsta inspiration i projektet är konstnären Tyra Lundgren och hennes relief Märkeskvinnor, som finns att se på Internationella engelska skolan vid Skanstull.

-Ella Lundblad

Välkomna på vernissage den 27 aug. kl. 11-16

För visning, mer info eller bildmaterial vänligen kontakta Hanna Grill, Intendent:

hanna.grill@konsthantverkarna.se

+46 (0)8 – 611 03 70

Klicka på bilden för högupplöst version.

Klicka på bilden för högupplöst version.