Utmärkelsen ”Årets favorit”går i stafett mellan landets konsthantverkshögskolor och instiftades 2013 med start på Konstfack. Ambitionen är att premiera energigivande konsthantverk och visa favoriten en möjlighet till en hos Konsthantverkarna potentiell hemmavist, scen och försäljningsplats.

Olof Marsja blev vald till ”Årets favorit” 2017 och hans verk visas i en fönsterutställning på Konsthantverkarna 3 – 21 februari 2018 .

”Jag arbetar med skulpturala uttryck som rör sig mellan det figurativa och abstrakta i en materialdriven praktik. I en associativ process tar olika gestalter form av lika mycket chans som genom eftertanke, för att därigenom ge dem rytm och rörelse som pekar på ett annat liv. Att foga samman blanda, hacka och balansera blir på en och samma gång praktiska som konceptuella arbetsmetoder för att nå det orden inte förmår uttrycka. Materialen jag använder bär på berättelser, vissa är knutna till personligt privata erfarenheter, andra okända dyker upp och bidrar med nya bekantskaper och meningsbyggande. Sammanfogningen är central för att förskjuta de individuella innebörderna och ge upphov till nya läsningar. Jag ser även bild som material, en tå blir renhorn, som blir marmor, som blir en toffla som verkar där renhornet till synes inte hör
hemma.”

Olof Marsja (f. 1986), Gällivare, har en kandidatexamen från Konstfack, Stockholm. Hösten 2017 var han en av AIR-stipendiater på Stenebyskolan där han också studerat metallhantverk (2009 – 2011). Olof har tidigare studerat samisk slöjd och konsthantverk på Samernas utbildningscentrum, Jokkmokk (2007 – 2009).

Foto Petter Cohen