Laddar Evenemang

Side Effects

Vernissage lördag 12 mars kl 11–16

Värdefullt eller värdelöst är begrepp som Johanna Törnqvist tar sig an på olika sätt i sin konst. Genom att arbeta med material som saknar värde vänder hon ut och in på frågan om hur vi värderar vår tids material. Vad är värdefullt och vad är värdelöst? Hur ser vi på våra tillgångar och resurser? Vilka material blir framtidens nya råmaterial? Och var finns värdet, i materialet eller i handens arbete?

Genom fusing, nål och tråd bearbetar hon och förädlar skräp till oigenkännlighet och skapar utsmyckningar för både rum och kropp.

I projektet Side Effects tar Johanna Törnqvist avstamp i sjukvårdsvärlden och lyfter inte bara frågan om konsumtion utan även om medicinering för ett fungerande liv. Genom förbrukade medicinförpackningar och annat förbrukningsmaterial från sjukvården sätter hon fingret på, inte bara hur vi värderar vår tids material, utan också hur vi värderar vår tids människa.

Johanna Törnqvist är utbildad i både i textil- och kläddesign i Frankrike, USA och Sverige. Hon är verksam i Stockholm och finns representerad på Röhsska museet i Göteborg.

Tack till Längmanska kulturfonden, Konstnärsnämnden Iaspis, Helge Ax:son Johnsons stiftelse och ArtForm Design.

Intervju med Johanna Törnqvist

Artist talk med Johanna Törnqvist