Laddar Evenemang

Foto Sanna Lindberg

Just Between Us

 

Vernissage lördag 2 april kl 11–16

Glaskonstnären Yoko Yamano älskar att skapa funktionella bruksföremål. Hennes till synes enkla vardagsvaror, nästan uteslutande i klarglas, kräver både teknisk precision, tålamod och ett ständigt prövande av materialets begränsningar. Allt är frihandsblåst, ögonmått och känslighet i hand är hennes viktigaste hjälpmedel. Yoko Yamano är intresserad av hur massproducerat konsthantverk kan behålla en känsla av individualitet. Hennes personliga avtryck finns i varje föremål och gör hennes glas både unikt och bekant på en och samma gång.

I utställningen Just Between Us vill Yoko Yamano dela med sig av den okalkylerade skönheten i skevheten som skapas av materialets envishet. I glashyttan uppstår ofta oväntade men med lite tur, lyckade ”misslyckanden”. Dessa objekt, som fallit utanför ramen, men som ändå fascinerar med sina individuella uttryck, har hon samlat i en exposé över slumpen och fysikens obönhörliga kraft.

Yoko Yamano är född och uppvuxen i Japan och har en masterexamen i glas och keramik från Konstfack. Hon är verksam i Stockholm och arbetar både som glaskonstnär och som formgivare av bruksgods i porslin i Sverige och Japan. Hon har flera samarbeten med restauranger och arbetar även som kolumnist i Japan. I april 2022 kommer hennes samlade kolumner ut i bokform i ett samarbete med konstnären Yurie Nagashima.

Se prislistan här