Loading Events

Sleeper in Metropolis

Vernissage lördag den 13 april kl. 11-16

Detta är en utställning som handlar om min brustna relation till det tropiska paradiset. Sedan jag kom ut i det vuxna livet har jag alltid haft en tendens att jobba lite för mycket, och detta skapade ett behov av en plats att fly till. Denna plats blev det tropiska paradiset utan att jag egentligen visste varför. Jag har sedan många år tillbaka fascinerats av och konsumerat detta paradis genom både drömmar om dess natur, men också genom det populärkulturella fenomenet Tiki, som oftast handlar om en tropiskt inspirerad bar med polynesiskt inspirerade drinkmuggar i keramik, inredningar i bambu och hawaiiskjortor och surfrock. Efter att ha vältrat mig i detta paradis under ett längre tag så började någonting att skava. Desto längre bak jag utforskade dessa drömmar tog de mig till historiens mörkaste vrår, kantade av kolonialism, kulturella hegemonier och approprieringar och en västerländsk dominans som i århundraden har kapat narrativet över hela kulturer för att packa om dem till något som välbärgade människor som vi kan konsumera för att fly vår stressiga lilla vardag. För mig uppvaknandet en enkelresa tillbaka till den gråa verklighetens alla besvär, med en baksmälla fylld av ångest och skam. Men jag har trots det fortsatt att gestalta hur min inre plats har förändrats, hur nya material och symboler har ersatt de gamla, och hur den plats jag en gång längtade bort till numera är en lång, kitschig ångesttripp.

I Anne Clarks tonsatta dikt ’Sleeper in Metropolis’ från 1983 beskriver hon hur människans drömmar domnar bort i det alltmer automatiserade samhället och hur trösklarna blir allt högre desto mer vi försöker fly denna tristess. Jag försökte att fly i många år, och efter mitt inre paradis finns nu bara fantomsmärtor och fragment kvar. I denna vilsenhet tar min utställning vid. En liten invit till att barskrapa det som finns kvar av mitt inre rum.

 

Sebastian Hägelstam är medlem i Konsthantverkarna och verksam i Stockholm. Han arbetar primärt i lera, oftast i stengods och porslin och blandar gärna tekniker, beroende på objekt eller projekt men använder sig mycket av skulptering och gjutning samt dekorationsmålning. Hans keramikkonst präglas av en stark tematik med undertoner av både allvar och humor, ofta med historiska och samtida konst- och kulturreferenser. Figurinen är återkommande men kontexten den placeras i betraktas ofta med en kritisk blick. Sebastian Hägelstam är utbildad industridesigner vid Mittuniversitetet i Sundsvall (BA 2015) Keramiklinjen på Capellagården och Konstfacks masterprogram med inriktning keramik (MFA 2020) samt Research Lab. Konstfack, 2021. Vid sidan av det egna arbetet i ateljén gör han designuppdrag och undervisar som lärare i keramik.

 

Artist Talk torsdag den 18 april kl. 18.30

Osa till: info@konsthantverkarna.se